Przekorny tytuł artykułu odnosi się do ciekawego badania, w którym porównano efekt stosowania odżywki na bazie izolatu białek kurczaka i izolatu białka wołowego. Badanie wykonali amerykańscy naukowcy, a swoje spostrzeżenia opisali w Journal of Food Science & Nutrition. Podsumowanie Odżywka bazująca na białku z kurczaka wydaje się [...]
Zmiana masy ciała w ciąży to rzecz całkowicie normalna. Tak samo naturalne jest to, że każda z pań ma inne wahania wagi. Jedne przybierają niewiele, inne więcej. Natomiast każda chciałaby po porodzie wrócić do dawnej sylwetki. Czy to jest możliwe? Jak najbardziej. Już samo karmienie piersią może sprawić, że spadnie wiele kilogramów, a jeśli dodamy [...]
Doping krwi zazwyczaj kojarzy się nam z wykonywaniem transfuzji, która ma na celu dostarczenie wzbogaconej tkanki do organizmu, zasobnej w tlen, jak i składniki odżywcze, mające za zadanie przyspieszyć procesy regeneracyjne, a także wspomóc wysiłek fizyczny. Podobne działanie wykazuje EPO. Aby potwierdzić tego typu doniesienia, naukowcy [...]
Hormon wzrostu jest istotnym, ale z pewnością silnie przereklamowanym związkiem. Największym problemem związanym z hormonami endogennymi jest ich krótkotrwałe działanie w ustroju. Okres półtrwania hormonu wzrostu 13-16 minut. Tak, minut! Niestety, w Internecie jest mało rzetelnych opracowań dotyczących tej tematyki. A na wyciągnięcie ręki dostępne [...]
Twoje ciało potrzebuje czasu na regenerację po treningu, niezależnie od tego, czy jest to trening siłowy, czy wytrzymałościowy. Czasami nasze parcie na trening i kształtowanie sylwetki jest tak duże, że całkowicie zapominamy o czymś takim jak odpoczynek. A to błąd. Podsumowanie Niezależnie od tego, czy jesteś mężczyzną, czy kobietą, Twoje [...]
Chili sin carne to odpowiednik mięsnego dania chili con carne. Kojarzy się nam ono głównie z mięsem mielonym, fasolą oraz ostrymi przyprawami. Chili sin carne możemy z łatwością zrobić samodzielnie, ale osoby zabiegane mogą znaleźć gotowca np. w serii Go Vege. Jest to danie warzywne z dużą ilością przypraw i dodatkiem fasoli. Ogromną zaletą jest [...]
Słyszałeś kiedyś o takim skrócie jak WHR? Jest to stosunek obwodu talii do bioder. Mówi on wiele o Twoim zdrowiu i ryzyku chorób, takich jak cukrzyca typu 2, niewydolność serca, nadciśnienia tętniczego, a nawet nowotworów. Okazuje się, że jest to istotniejszy wskaźnik, niż popularny wskaźnik masy ciała BMI. W przypadku BMI mamy do czynienia ze [...]
Cukier może szkodzić zdrowiu i wiadomo o tym nie od dziś. Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier może powodować otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby serca. Niestety rezygnacja ze spożywania cukru może być dla wielu osób bardzo trudna. Ciężko jest też go uniknąć, ponieważ ukrywa się w wielu produktach spożywczych. Podsumowanie Cukier [...]
W obliczu szybkiego tempa życia i wielorakich obowiązków dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych może stanowić wyzwanie dla kobiet, szczególnie zaangażowanych w regularną aktywność fizyczną. Zdrowa skóra, silne mięśnie i stawy, sprawny układ nerwowy oraz odporność, to tylko niektóre ze zróżnicowanych i kompleksowych wymagań [...]
Budowanie masy mięśniowej dla niektórych osób jest znacznym wyzwaniem żywieniowym. Ilość kalorii, jaką osobnicy o szybkiej przemianie materii muszą dostarczyć w ciągu doby, czasem przerasta ich możliwości konsumpcyjne, sprawiając, że na samą myśl o kolejnym posiłku robi im się niedobrze. Jakie produkty wyróżniamy Batony proteinowe dzielimy [...]
Jeżeli zaczynasz swoją przygodę z siłownią, zapewne nie chcesz stać się persona non grata klubu, do którego się zapisałeś. Obyś tylko nie odnalazł siebie pośród podanych przykładów. Odżywkowy lanser Nie chodzi tutaj o trenujących, którzy wspomagają swoje wysiłki odpowiednią suplementacją. Mam raczej na myśli facetów, którzy pierwszy raz w życiu [...]
Włączenie do codziennych jadłospisów dodatkowej ilości białka może przynieść wiele korzyści odżywczych. Jest to jeden z najczęściej stosowanych „zabiegów” dietetycznych, kiedy poprawić się chce stosunek beztłuszczowej masy ciała do masy tkanki tłuszczowej, czy wydolność organizmu oraz stan zdrowia przy niektórych schorzeniach. Nie są to jedyne [...]
Kiedy nadchodzi kalendarzowa wiosna, to wielu z nas z niecierpliwością wygląda tych cieplejszych, słonecznych dni. Mamy dosyć kurtek, czapek, zmarzniętych palców. Kiedy wychodzi słońce, to aż chce się spędzać więcej czasu na dworze. Na drogach widać coraz więcej rowerzystów, biegaczy, spacerowiczów, a także "czuć grillowiczów". Podsumowanie Jak [...]
Przekąski towarzyszą nam niemal każdego dnia. I choć się przed nimi bronimy, uważając, że są to zbędne kalorie, to każdy z nas po nie sięga w różnych sytuacjach. Zaraz po przebudzeniu planujemy, jakie przekąski kupić w drodze do pracy – by dodać sobie energii, gdy poranna motywacja osłabnie. Po południu chętnie sięgamy po kawę z ciastkiem, żeby [...]
Wiele osób uważa, iż tuczą ziemniaki. Ziemniaki wcale nie dostarczają dużo kcal. W 100 g gotowanych ziemniaków jest: 62 kcal, 0.2 g tłuszczu, 1.8 g białka, 17 g węglowodanów (różni autorzy podają różne dane, więc należy wziąć poprawkę, szczególnie jeśli chodzi o ilość węglowodanów). Dla porównania: 100 g ryżu brązowego (gotowanego) ma 28.4 g [...]
Kulturyści spędzają godziny na siłowni, by zbudować jak największe mięśnie. Oczywiście sam trening to nie wszystko. Ważne, a może i najważniejsze jest także co i ile jedzą, a zazwyczaj jest to pięć, sześć posiłków dziennie albo nawet i więcej. Nie myślcie, że zawodowi kulturyści mogą jeść to, na co mają ochotę. Pełnowartościowe posiłki zazwyczaj [...]
Kiedyś nie zdawano sobie sprawy, jak wielką rolę w rozwoju licznych chorób odgrywa stan zapalny, w tym przewlekły, o niskim natężeniu powiązany nadmiarem tkanki tłuszczowej. Szczególnie chodzi o tłuszcz zgromadzony w głębszych warstwach tułowia (wisceralny), a nie tylko pod skórą. Podsumowanie Należy dążyć do wyeliminowania z diety produktów [...]
Ryż jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych, jakie są używane w kuchni sportowców. Zazwyczaj występuje on w połączeniu z piersią z kurczaka i brokułem, jako „danie idealne”, co dość często jest mocno przerysowane i bywa przedmiotem drwin. Jednak wielu sportowców w ten sposób jada, czerpiąc pożądane źródła makroskładników, osiągając [...]
Wiele badań wskazuje, iż owoce mają znaczenie dla osób odchudzających się. Naukowcy sądzą, iż owoce przez zawartość błonnika, niską gęstość energetyczną, wpływ na zmniejszenie podaży energii, wydłużenie okresu sytości, wpływ na mikroflorę jelit, zawartość niezbędnych składników odżywczych lub inne nieznane mechanizmy, mogą mieć wpływ na [...]
Bieganie jest jedną z najlepszych aktywności służących do poprawy wydolności (szczególnie bieg na nartach), poprawy sprawności, zwinności, szybkości czy nawet redukcji tkanki tłuszczowej. Niestety sportowcy płacą wysoką cenę za nadużywanie wspomnianego narzędzia. U większości biegaczy długodystansowych daje się zauważyć wyniszczenie mięśni, [...]